L’origen faraònic del vernís

Al llarg de la història de la humanitat, molts pobles d’arreu del món han anat descobrint els vernissos i els seus grans beneficis. Diversos estudis demostren que la nostra civilització ha emprat el vernís de maneres força diferents, des de l’ús funerari dels egipcis al de conservació dels mobles al Congo, passant per la protecció dels vaixells a l’Antiga Grècia o l’ús més artístic i refinat del Japó imperial.

Però sabies que l’origen del vernís es remunta a l’antic Egipte? Segons van descobrir els historiadors, aquesta civilització utilitzava la resina natural dels arbres per a formar la base dels primers vernissos dels quals s’han trobat antecedents. Els utilitzaven en les seves tombes, concretament per a protegir i donar-li un acabat brillant als sarcòfags de les mòmies. Cal recordar que molts d’aquests taüts eren construïts en fusta per a ser exposats en mausoleus, temples o criptes visitables i, per tant, solien estar elaborats, tallats i adornats amb molta cura.

Fins i tot es creu que l’origen del nom ‘vernís’ prové de la ciutat egípcia de Berenice, situada al Mar Roig. D’aquí va derivar en veronix, un terme del llatí que després es va convertir en berniz i va arribar al nostre idioma com a vernís.

Altres investigadors també han demostrat que a l’Antiga Grècia els mariners empraven els vernissos d’una manera ben diferent, concretament com a protecció per la fusta dels seus vaixells contra el poder corrosiu de les sals marines de la Mediterrània.

 

 

Al continent asiàtic també s’han trobat antecedents a països com l’Índia, la Xina i el Japó. A la cultura nipona, l’art d’envernissar es remunta a mig mil·lenni abans de Crist quan ho empraven els artesans del preuat lacatge japonès. Les restes històriques al territori són nombroses a partir del segle tercer, quan usaven una tècnica d’origen coreà.

A causa de la gran quantitat d’antecedents trobats en els seus territoris, alguns historiadors apunten que la Xina i l’Índia coneixien els vernissos fins i tot molt abans que s’utilitzés a l’Imperi del Sol Naixent.

A l’Àfrica van anar una mica més enllà i algunes proves demostren que, ja en el segle XVI, les resines dels abundants arbres a les regions pantanoses pròximes al Congo eren dissoltes en oli per a produir un vernís que s’aplicava amb la finalitat d’embellir i protegir els mobles de fusta.

Des de llavors, tant la tècnica com els materials han canviat de manera espectacular. Existeixen vernissos d’origen natural, en general derivats de resines i olis essencials de les plantes, però també es van descobrir i fabricar els vernissos sintètics.

L’evolució dins el sector és constant, com constaten els experts professionals d’Envernissats Barcelona by Joan Font, tot un referent entre els especialistes en aplicació de vernissos, laques i acabats per la fusta que, des de fa anys, utilitza productes ecològics i respectuosos amb el medi ambient, “perquè estimen el nostre planeta i volem conservar-lo”, afirma el seu director Joan Font.

Això sí, el que no ha variat del vernís amb el pas dels segles és la seva funció: conservar la fusta i dotar-li d’una llarga vida. I en això, ningú sap més que Envernissats Barcelona by Joan Font, en dedicar-se amb autèntica passió des de 1997 fins a convertir-se en líders en qualitat/preu.