Al mal temps… bona cura del teu vaixell

Navegar és una activitat apassionant que cada any guanya més aficionats. A qui no l’apassiona aquesta sensació de llibertat que transmet navegar rumb a l’horitzó, contemplant la posta de sol i notant una suau brisa marina en la cara? Per a gaudir d’aquest plaer durant molt de temps, és imprescindible realitzar un bon manteniment de la teva embarcació després de l’estiu.

 

Amb l’arribada del fred, les pluges i el mal temps, és moment de plegar veles i guardar el vaixell. Això sí, abans hem de tenir en compte diversos consells de manteniment per a evitar trobar-nos amb desagradables sorpreses quan el termòmetre torni a pujar i vulguem sortir a navegar altre cop.

 

A l’hivern es recomana reparar els possibles desperfectes causats durant els mesos de major activitat nàutica, no ja només per una qüestió d’estètica, sinó també per seguretat i per a prevenir mals majors en el futur. I la fusteria i l’ebenisteria són àrees vitals si volem conservar el nostre vaixell en les millors condicions.

 

El primer pas per a guardar qualsevol vaixell o iot és la varada anual, és a dir, retirar-ho de l’aigua per a situar-ho sobre terra ferma. Es tracta d’una maniobra delicada que ha d’executar-se de manera professional, per a evitar disgustos i poder així realitzar una eficaç neteja en sec.

 

Una vegada fora de l’aigua, s’aconsella dur a terme un repintat del casc. La utilització de materials adequats evitarà que en el futur s’adhereixin tant la vegetació com alguns mol·luscos. Amb anterioritat al repintat del casc és recomanable fer una neteja a fons de tota l’estructura de fusta i retirar la pintura antiga de l’armadura.

 

Seria un greu error oblidar-se de la coberta que, en definitiva, és la zona on més temps se sol passar. Acostuma a ser de fusta de teca, material que requereix un tractament específic, a base de substàncies especials que permeten allargar la seva vida.

 

També és el millor moment per a reparar qualsevol tauló fluix, esquerdat o fins i tot trencat. Cal ser molt curós per a tapar qualsevol esquerda o forat, per on podria filtrar-se l’aigua i generar problemes sota la coberta.

No cal passar per alt revisar bé les veles, l’aparell i tots els seus accessoris, amb l’objectiu de detectar i reparar possibles desperfectes. Igualment, és obligat fer una posada a punt al motor, així com rentar-lo amb aigua dolça per a eliminar la sal acumulada durant la temporada de navegació.

 

 

A l’interior, s’ha de protegir el mobiliari que està exposat a humitats i condicions ambientals molt variables. Per això, són essencials els materials emprats i la qualitat dels seus vernissos. És quan cobra una major importància la figura de l’expert en fusteria nàutica, com Envernissats Barcelona by Joan Font.

 

Si s’utilitzen fundes, cal assegurar-se que siguin transpirables, perquè en cas contrari afectarien molt negativament la fusta. Si no hi ha ventilació, amb el pas del temps poden aparèixer seriosos i desagradables problemes en forma de males olors, floridura i, fins i tot, fustes podrides.

 

En definitiva, un procés delicat i laboriós que aconsellem deixar-lo en mans de professionals com Envernissats Barcelona by Joan Font, autèntics especialistes en el tractament i la conservació de la fusta interior i exterior de tota mena d’embarcacions.

 

“Els nostres professionals saben aplicar el vernís nàutic apropiat en cada cas per a aconseguir uns resultats espectaculars. Si és necessari, també recollim el vaixell i el traslladem a les nostres instal·lacions per a fer els treballs de restauració en les millors condicions“, explica Joan Font.

 

Una professionalitat que permet a Envernissats Barcelona by Joan Font treballar tant per a particulars com per a grans empreses navals de reparació.