Les fustes tropicals, sempre de boscos sostenibles

Les fustes frondoses tropicals són molt utilitzades a les nostres llars, tant en terres com en mobiliari o decoració. El seu èxit resideix, principalment, en dos factors: els nombrosos beneficis del seu material i la seva atractiva estètica. Moltes són les persones que reclamen aquest producte, tot i que no tothom és conscient de què es tracta d’una matèria primera en perill d’extinció i, per tant, necessita ser protegida. Per a això, hem d’assegurar-nos que procedeix d’explotacions forestals controlades i que compleixen totes les normatives.

 

Procedeixen d’Amèrica del Sud, Àsia i Àfrica, on es conreen en zones càlides i plujoses. Aquestes condicions les fan molt resistents tant a les plagues com a la humitat i apreciades, ja que, com provenen d’arbres molt grans amb troncs homogenis, s’aconsegueix obtenir taulers de grans dimensions.

 

Altres aspectes que les fan ser unes fustes molt valorades són el seu exòtic colorit, escassetat i les extraordinàries propietats que posseeixen. La seva varietat és enorme. Engloben al sapelly, ukola, bossé, sipo, etimohe, lauan, doussié, bubinga i altres fustes de similar tonalitat.

 

Fustes com elondo, merbau, ipé, jatoba, sucupira o cumarú s’utilitzen tradicionalment per a fer tarimes i parquets. El motiu és que la gran duresa d’aquestes matèries primeres permet augmentar la durabilitat d’aquests elements, en protegir-los tant contra impactes com contra l’abrasió.

 

Apreciades pel seu valor estètic, duresa i resistència, les fustes frondoses tropicals també ofereixen una major riquesa de tons que les dels climes temperats i boreals.

 

Per a respectar i protegir el medi ambient, cal assegurar-se que el producte procedeix d’explotacions controlades. Per a això, hem de comprovar sempre que les fustes triades compleixen el Reglament de la Unió Europea EUTR. Una normativa que estableix la prohibició d’introduir en el mercat europeu fustes o productes de la fusta aprofitats il·legalment.

 

Aquest reglament, obliga a totes les fustes tropicals que es comercialitzen al nostre país a passar rigorosos controls per a assegurar que la seva procedència és de tales legals i, per tant, garantir una utilització eficient. A més, també s’insta els països d’origen a fomentar que els boscos siguin gestionats de manera sostenible per a protegir les zones tropicals en perill. Perquè d’això dependrà la bona salut de tot el planeta, sens dubte.

 

 

Les fustes frondoses tropicals són principalment utilitzades en l’elaboració de mobles d’exterior, de parcs i jardins urbans, així com de portes i finestres externes. Però també s’empren en fusteria d’interior, portes, escales, revestiments, motllures, sòcols, frisos o tarima, així com en xapes decoratives.

 

Amb un tractament apropiat i un correcte manteniment, les espècies tropicals romanen inalterables al pas del temps, fins i tot en condicions meteorològiques de gran inestabilitat, amb pluja i sol, tan habituals en zones mediterrànies.

 

En Envernissats Barcelona realitzem un tractament específic per a la protecció de fustes frondoses tropicals, basat en un impregnat que garanteix una millor conservació, gran longevitat i un aspecte espectacular. No dubtis a consultar-nos i t’informarem de tots els nostres serveis de fusteria i ebenisteria, que realitzem sempre amb el màxim respecte pel medi ambient, gràcies a la utilització de productes ecològics.