Satèl·lits de fusta per a reduir la ferralla espacial

El primer satèl·lit de fusta podria ser una realitat l’any 2023, segons s’ha anunciat al Japó. De moment només serà una prova pilot que persegueix estudiar la seva viabilitat de futur i comprovar tots els seus avantatges. La més cridanera de totes elles, sens dubte, serà que contribuiria a la reducció de les escombraries espacials, gràcies a la seva capacitat autodestructiva en entrar en combustió, sense generar residus.

El satèl·lit, construït sobre una carcassa de fusta, ha estat desenvolupat per la companyia Sumitomo Forestry i la prestigiosa universitat de Kyoto. Segons diversos estudis, la fusta resulta molt resistent i ofereix multitud d’avantatges, respecte a altres materials que s’utilitzen en la indústria aeroespacial.

Un dels seus punts forts és que no bloqueja les ones electromagnètiques ni el camp magnètic de la Terra. Això possibilita col·locar dispositius com a antenes i mecanismes de control dins d’un satèl·lit de fusta, la qual cosa permet estructures molt més simples que les actuals.

 

 

A més, es preveu que quan un satèl·lit de fusta es desorbiti i se submergeixi de nou a la Terra es cremi per complet sense alliberar substàncies nocives a l’atmosfera ni disseminar deixalles. Una gran diferència respecte a la resta de satèl·lits que, quan perden el seu ús, es converteixen en escombraries espacials que sobrevola els nostres caps i fins i tot arriben a impactar en el nostre planeta.

Per aquest motiu, l’empresa i la universitat implicades en aquest innovador projecte han anunciat que, si el llançament del satèl·lit en 2023 resultés un èxit, en el futur podrien utilitzar la fusta també en el desenvolupament d’altres estructures espacials més complexes.

Sumitomo Forestry és una companyia japonesa de tala i processament que també es dedica a la construcció de llars de fusta. Entre els seus projectes de futur, a més de l’esmentat satèl·lit, sobresurt la creació de materials de construcció de fusta altament resistents als elements, així com als canvis de temperatura i la llum solar.

Es convertirà la fusta en un material futurista? En Envernissats Barcelona sempre apostem per ella, això sí, amb un ús cent per cent sostenible. D’aquí ve que insistim en la importància d’utilitzar productes ecològics en el seu tractament per respecte al medi ambient.