Com triar el millor vernís per a la teva fusta

Si en l’article anterior del nostre blog us detallàvem els tipus més comuns de vernís per a fusta i tots els seus beneficis, ara volem anar una mica més enllà i donar-vos uns breus consells per triar el més adient, segons les necessitats. Vagi per davant que a Envernissats Barcelona sempre apostem pels productes més ecològics i respectuosos amb el medi ambient.

A diferència de fa uns anys, en l’actualitat la gran majoria dels vernissos per a fusta que es comercialitzen al nostre país són de bona qualitat i garanteixen un bon resultat, sempre que s’apliquin de manera correcta i en la superfície adequada.

En línies generals, acostuma a utilitzar-se el vernís a l’aigua per a la restauració de sòls; el de poliuretà per a protegir la fusta contra esgarrapades i cops; l’exterior per a patis, terrasses i jardins; l’interior per a sòcols, portes, plaques de cocció o emplafonats; i en Esprai o Acrílic, d’assecat ràpid, que pot aplicar-se tant en exteriors com en interiors.

 

 

Després de recordar-vos els principals tipus de vernissos existents, arriba el moment de triar el més adequat. Abans, cal analitzar les condicions que haurà de suportar la fusta, condicionades sempre pel seu entorn. Hem de tenir molt clar que el vernís per a fusta interior no ha d’usar-se en l’exterior perquè mancarà de resistència als raigs UV i no suportarà res bé les condicions climàtiques.

D’altra banda, és important recordar que els vernissos de poliuretà poden ser massa durs i propensos a esquerdar-se si s’usen en fusta exterior, el vernís de la qual necessita una mica de flexibilitat per a no esberlar-se amb els canvis de temperatura, ni perdre color amb la llum del sol. Per a casos extrems, recomanem els vernissos marins, ideals per al tractament de la fusta exterior en zones costaneres que realitzen, a més, una acció fungicida.

Per a l’ús interior, pot triar-se un vernís incolor o en diversos tons de fusta (noguer, cirerer, roure, sapelly, wengué…). També es pot escollir entre un acabat mat, semi brillant o brillant, segons les preferències estètiques de cadascun.

Malgrat que els vernissos semblen fàcils d’aplicar, cal triar el producte adequat en cada situació, emprar la dosi recomanada pel fabricant, treballar en un espai ben ventilat i protegir-se bé, ja que els productes protectors de la fusta contenen dissolvents que poden afectar la salut.

En aquest sentit, recomanem utilitzar vernissos ecològics, composts per matèries primeres d’origen vegetal i/o mineral que no contaminen ni en la seva producció ni en la seva aplicació i que garanteixen l’absència de substàncies tòxiques. Són els que utilitzem a Envernissats Barcelona, tot un referent entre els especialistes en aplicació de vernissos, laques i acabats per a la fusta, amb més de dues dècades d’experiència.